Data versus sund fornuft i den kreative proces med virksomheder – og dehumanisering bag tal og data versus humanisering, når vi taler med hinanden. Og at turde gå en anden vej end alle andre.
Vores kommunikationschef Mette giver i en klumme for Nordjyske Erhverv sit perspektiv på en diskurs, der ofte er datadrevet.
Hos Det nye sort arbejder vi med troværdigt at styrke virksomheders og organisationers brand og image over for mennesker i omverdenen.
Her spiller kreativitet, differentiering og nye vinkler en stor rolle.
De sidste fem-seks år er vi blevet mødt med en form for mere eller mindre ubevidst repetition af og spørgen til data; har I data på det? Hvad performer bedst? Har I testet på det?
Øjeblik… Har du skabt interaktion – menneske til menneske? Hvornår har du snakket med dine kunder og sådan rigtigt spurgt dem, hvad der betyder noget (og ikke i et spørgeskema eller online undersøgelse)? Hvad giver dem positive følelser?
Hvorfor skal andre bruge tid på at involvere sig i din virksomhed – og hvad skaber du af værdi for dem, der gør?
Mærk selv dine kunders oplevelse, snak med dem og hør efter.
Mennesket er jo et væsen med (for de fleste) sund fornuft. Og de nordjyske virksomheder ligger blandt de virkelig dygtige. De har altså brugt deres opfindsomhed, fornuft og mavefornemmelse, da de byggede virksomheder op.
Respekt for, at der skal data til at bakke en sund forretning op og holde den på sporet.
Jeg stiller ikke spørgsmål ved, at data og det digitale i dag er en stor del af en virksomhed – men det er ikke det første, der skal bringes i spil, når vi skal ind at se på en virksomheds helt særlige karakter.
Karakteren findes ikke ved at stirre ind i data, ændre det vi tror, dataene udtrykker, og prøve noget andet, hvis det ikke virker.
For at vi overhovedet kan komme derhen, hvor vi har noget at måle på, så skal der ofte en anden tilgang til.
En kreativ tilgang, hvor vi ser en anden vej end massen – hvor vi åbner vores sanser og går på opdagelse efter det, der er noget helt andet og giver særlig karakter. Det er ofte, når vi tør gå en anden vej end alle andre, vi opdager noget nyt.
Har vi på få år vendt ryggen til den gode mavefornemmelse og den umiddelbarhed, vores sanser giver os?
Forhåbentlig ikke, da vi kan risikere, at det bliver et tomt fokus for virksomheder og uinteressant at være menneske i, hvis vi ikke stopper op og sætter vores data længere ned af beslutningsstigen.
Mennesker er hverken i sig selv digitale eller oplever, føler og sanser verden udelukkende digitalt.
Kampen bør ikke stå mellem det rationelle (tal og data) og det emotionelle. Undersøgelser viser, at der skal begge dele til, hvis vi skal købe noget eller engagere os i noget.
Måske vil der endda være en positiv sideeffekt ved, at vi faktisk nærmer os den sunde fornuft overfor hinanden fremfor at distancere os bag tal, data og onlinetests. Dehumanisering sker bag skærmen, statistikker og humanisering sker, når vi møder hinanden – også kunde til virksomhed – og når vi tør spørge og interessere os for mennesker i stedet for de data, vi mener afspejler dem. Den gode nyhed er jo, at data ikke har taget vores uforudsigelighed, sunde fornuft eller følelser.
Kontakt os på + 45 91 23 00 09 eller info@detnyesort.dk og lad os tage en snak om, hvordan vi kan hjælpe jer.